dilluns, 12 de maig de 2014

TRIBUNAL DE RESPONSABILIDADES POLÍTICAS, ALTRA FORMA DE REPRESSIÓAltra arma legal del sistema  de repressió del franquisme va ser el Tribunal de Responsabilidades Políticas, que jutjava i sancionava econòmicament els contraris al nou règim. 
Les sentències podien ser depuracions de professionals, sancions econòmiques, pèrdua de la nacionalitat...

Els perseguits van ser aquells que van que van desenvolupar càrrecs de govern des del febrer de 1936 o van ser responsables de la revolució de 1936.
Haver sigut sentenciat en consell de guerra, estar executat, mort o absent, no significava no haver de pagar la sanció. Les famílies s’havien d’encarregar de pagar la sanció. Es castiga així a tot l’entorn del condemnat. La llei pretenia quedar-se amb el patrimoni dels vençuts. Però poca gent podia afrontar les sancions.

Un testimoni ens ajuda a entendre la situació:

Un dia es presentaren dos policies a casa. Preguntaren pel pare. No sabíem res... s’endugueren tot allò que valia alguna cosa. La màquina d’escriure, la de cosir, la fotogràfica, els clixés, la gramola... Deien que era “requisado”... A partir d’aleshores cada setmana havíem de presentar-nos a comissaria. Teresa Corral
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada