dilluns, 19 de maig del 2014

LES PRESONS DE FRANCO A BARCELONA



Un cop fetes les investigacions, convocat el tribunal del consell de guerra i dictada la sentència, si aquesta era de presó, es traslladava el spndemnat a la presó corresponent. A Barcelona es van habilitar una sèrie de presons dependents totes de la Model, la principal. 







- La Model. Inaugurada en 1904, té una llarga vida com a centre penitenciari per a homes. Totes les altres presons, excepte el castell de Montjuïc eren les seves filials. Va substituir l’antic convent de Sant Sever i Sant Carles Borromeu del carrer  reina Amàlia. L’edifici estava dividit en 3 zones: administració, presó preventiva i altres usos (la central), i correccional posterior).  Construïda per 820 presos màxim. Però va arribar a acollir 18.000 presos durant els primers mesos d’ocupació franquista. Els següents anys, la seva població va ser de 6.000-12.000presos (10-14 presos per cel·la). Josep Solé i Barberà: “érem de 10 a 12 condemnats a mort (en cada cel·la). Això feia que l’espera fos menys angoixosa per la solidaritat que es creava”. Un alt % de presos esperava la seva sentència de mort. La incertesa de quin seria el dia de l’execució va deixar seqüeles psicològiques greus.  L’arribada de la moto amb la saca amb la llista d’execucions era un malson constant.

L'afinament a la presó, els càstigs, la falta d’higiene i la fam van provocar moltes malalties: xarampió, varicel·la, diftèria, escarlatina, tuberculosi. I posar-se malalt a la presó era una condemna de mort quasi assegurada. Entre 1939 i 1945, 422 presos van morir dins la presó per diferents raons.

La fam s’intentava pal·liar amb les cistelles que els familiars (dones bàsicament) portaven als presos. Era comú veure els tramvies en direcció a la presó plens de dones i nens amb els cistells plens de menjar.

Els presos pobres morts de "mort natural" eren enviats a la Casa de la Caritat, que s'encarregava de pagar el seu enterrament.


- Avda Diagonal (Pl. Francesc Macià). A la Prefectura de Policia de Bcn es situava una altra presó.



- Carrer Gignàs. Al Carrer Gignàs es situava el Centre de Detenció i la Brigada Político-Social.



- Pl. Urquinaona-Via Laietana. On es situava la Banca Busquets es va fer servir de presó, on els primers barcelonins detinguts per les forces d'ocupació van ser emportats.



Presó de Sant Elies
- C/ Sant Elies. La presó de Sant Elies ja existia durant la Guerra Civil. Es va situar a l'antic claustre i església de Santa Agnis.



- Comte Urgell. Entre Comte Urgell, Buenos Aires i Paris, es situaven els calabossos de la Prefectura de Policia de Diagonal. Es va aprofitar un antic garatge.



- Cànem del Poblenou. A partir de gener de 1940 l'antic Camp de Concentració va passar a ser presó i a formar part de la Model.



- Palau de les Missions de Montjuïc. Camp de concentració disposat a les antigues instal·lacions del Palau de les Missions de l'Exposició Internacional de 1929. Va concentrar presoners de guerra i presos polítics fins al gener de 1940 en què va passar a ser part de la Model.  A partir de gener de 1940 l'antic Camp de Concentració va passar a ser presó i a formar part de la Model.



Castell de Montjuic. Presos republicans
- Castell de Montjuic. Aquesta es la única que no va ser filial de la Modelo. A les seves galeries subterrànies es situaven les cel·les de presoners militars i civils. Presó franquista on Lluis Companys va ser empresonat, jutjat en consell de guerra i afusellat.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada