dilluns, 5 de maig del 2014

LLUIS COMPANYS, CONSELL DE GUERRA I EXECUCIÓ

Lluis Companys portat al Consell de Guerra. 14/10/1940
L’execució més destacada de totes va ser per suposat la de Lluis Companys, president de la Generalitat de Catalunya durant l’època republicana. 

Companys va ser detingut pels nazis a La Baule-les-Pins (França) el 14 d’agost de 1940. Lliurat al règim franquista i traslladat a la Modelo de Madrid on va ser interrogat i torturat. Després va ser empresonat al Castell de Montjuïc, on va patir un consell de guerra "por rebelión militar" el 14 d’octubre de 1940, condemnat a mort i executat al fossar de Santa Eulàlia a les 6 del matí del 15 d’octubre de 1940.

Aquí us deixem dos de les seves darreres cartes als seus familiars:
 
“Querida cuñada. Sabe y te ruego digas a mis hermanas Ramona y Nieves que estoy detenido en Montjuïc, bien de salud y de trato. Pero como al detenerme en Francia, no pudetraer casi nada vengo desprovisto, y necesitaré algún dinero y ropa...”. A la seva cunyada, 10 d'octubre de 1940.

 “Reacciona contra el abatimiento. Relaciónate, distráete. Eso quiero... Haz lo que te digo, porque yo, tu Lluís, ya no sufriré; eso deseo que hagas, amor mío... No admitas, entonces, condolencias, ni lloros. Levanta la cabeza. Esta muerte, que afrontaré plácida y serenamente, dignifica”. A la seva dona, 14 d'octubre de 1940.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada