dilluns, 14 de juliol del 2014

TREBALLS FORÇOSOS



Evolucio dels Destacamentos Penados

El Batallón Disciplinario de Soldados Trabajadores.

Com els camps de concentració. Els BATALLONS DE TREBALLADORS van sorgir durant la guerra.  I van continuar durant els primers anys de postguerra. Es creen el maig de 1937 perdonar sortida a la gran quantitat de presoners dels camps de concetració, com a repressió física i econòmica. Els DESAFECTES (afiliats a partits d’esquerre o sindicat, sense responsabilitats polítiques ni delictives) van ser els presoners escollits per a formar part dels batallons. L’objectiu: la reconstrucció civil i militar dels danys de la guerra amb una mà d’obra esclava. Segons el franquisme: "lo que los rojos destrozaron, los rojos lo reconstruirán".

Els Batallons van existir fins a mitjans de 1940. Llavors van passar a ser BATALLONES DISCIPLINARIOS DE SOLDADOS TRABAJADORES. Aquests batallons eren com els anteriors, però estaven formats ja no per presos de guerra, sinó per joves que havien de fer el servei militar (una obligació amb la pàtria) de les quintes d’entre 1936 i 1941, i considerats com a Desafectes al règim. El dia 22 de desembre de 1939, la DIRECCIÓN DE RECLUTAMIENTO Y PERSONAL  va publicar l’ORDEN MINISTERIAL al Diario Oficial del Ministerio del Ejército nº 68, cridant les primeres quintes.  A Barcelona es publicà el 27 de desembre.

Abans de destinar els joves de les quintes, se’ls havia de CLASSIFICAR en relació al Glorioso Movimiento Nacional, a partir d’informes de l’Ajuntament, la Guàrdia Civil i la FET y de las JONS, i altres documents presentats per la persona afectada per demostrar la seva adhesió al règim. Les classificacions eren:
AFECTOS: indubtablement fidels al règim.
INDIFERENTS
DESAFECTOS: culpables dels seus antecedents i q havien de patir un càstig.

Els Afectos i Indiferents anven a un regiment per fer el Servei Militar. I els Desafectos anaven a un Batallón Disciplinario. D’aquesta forma es reclutaven tots els joves de la zona republicana, els clasificaven (castigants a tots els desafectes), i tenir mà d’obra quasi gratis  per a reconstruir el pais.

A Barcelona, per poder classificar-se, els joves s’havien de presentar-se obligatòriament a les següents Tenencias de Alcaldía (publicades a La Vanguardia):
Distrito 1: C/ Ancha 25
Distrito 2: Avda. De la Técnica, Montjuich.
Distrito 3: Aragón 311
Distrito 7: Cruz Cubierta 104
Distrito 8: Pl. Rius y Taulet
Distrito 9: Pl. Orfilia 1.

Els Batallones Disciplinarios eren esquadrons mòbils, amb diferents destinacions al llarg del compliment del Servei. Entre 1939 i 1942 a Barcelona hi ha 4 Batallons, 2 d’ells disciplinaris. Cada batalló es dividia en 4 companyies, cadascuna d’uns 100 soldats. Les obres que van fer a Barcelona van ser la reconstrucció d’espais malmesos durant la guerra i destaquen:

-         Convent de Sant Agustí: Aquí els batallons de treballadors van reconstruir la caserna de Sant Agustí al carrer Comerç, malmès pels bombardeigs.

-          Cementeri St Andreu: Els treballs forçats aquí van consistir en la construcció l'any 1940 d'un panteó funerari per diferents soldats franquistes caiguts en combat. Aquest monument encara existeix en peu.

-          Carrer de la Maquinista: Reconstrucció del carrer

A aquests batallons, les condicions eren molt dures: falta d’higieni, mala alimentació, malalties, accidents laborals.. Els soldats treballadors van ser atesos a l’Hospital Militar del carrer Tallers. La resta de militars i oficials anaven a l’hspital de Vallcarca (dit del Generalísimo Franco) i el del Vall d’Hebrón (dit del Alcázar de Toledo).
Dins d’aquests batallons, l’adoctrinament cap al règim va ser clau: cantar el Cara el Sol, fer la salutació, evangelitzacions...
Els soldats treballadors podein ser denunciats. Aquestes denúnices si eren confirmades passaven a la Subinspección de Campos de Concentración, on s’interrogava al denunciat i se’l tancava a la presó a l’espera del consell de guerra.
Els BatallonesDisciplinarios van desaparèixer l’octubre de 1942. Els joves que acabaven amb aquest servei passaven directament al servei militar. 




Destacament penal

La redempció de penes de presó es podien fer a través dels Destacamentos penados, grups més o menys nombrosos de presos que podien ser contractats per entitats públiques, eclesiàstiques o privades. La vida en aquests destacaments era menys dura que a la presó.. A més, pretenia arranjar la malmesa economia del pres i de la seva família: 2 pts a la família, 1 pta a cada fill menor de 15 anys i 1,30 pta al reclús.
Els DestacamentosPenados estaven formats per presos que volien la Redención de Penas por Trabajo. Al convent de Sant Agustí va haver-hi un Destacament de 130 reclusos. Allà van restaurar i millorar edificis dels pavellons de la caserna de Jaume I (prop del Parc de la Ciutadella) i adaptar l'edifici del Govern Militar del Portal Militar per als serveis de jutjat, caixes de reclutes, consells de guerra i farmàcia militar.

2 comentaris:

  1. Has pensat a fer alguna col·laboració a la Base de cades sobre catalanofòbia que està creant Vilaweb (http://wiki.vilaweb.cat/index.php/Base_de_Dades_sobre_la_Catalanof%C3%B2bia_(B.D.C.) )?

    ResponElimina