dimarts, 29 d’abril del 2014

AFUSSELLAMENTS A BCN


Un cop llegida la sentència, si es tractava de sentència de mort, es feia el trasllat del condemnat a la presó a l’espera de la llista de Capitania General amb els condemnats. Els condemnats a mort coneixien el seu destí poques hores abans de la seva execució. Els que serien afusellats podien escoltar missa, confessar-se i combregar davant el capellà.


El dia de l'execució, es traslladava els condemnats al Camp de la Bota: els condemnats eren lligats de 2 en 2 pel colze i pujats a un camió al Camp de Bota.

Molts cops les execucions eren col·lectives. Un metge certificava les morts, indicant com a causa "hemorràgia interna" (sense dir què l’havia provocada). S’inscrivien les defuncions al Registre Civil de Barcelona.

Els cadàvers eren portats a la fossa comuna del cementeri sud-oest de Montjuïc. Molts amb una peça de roba o distintiu per ser reconeguts pels familiars que molts cops s’assabentaven de l’execució un cop passada. A les 9 del matí es ficava la llista d’executats a la paret de la presó.


Cementeri Montjuïc. Fossar de la Pedrera
El Fossar de la Pedrera. Montjuïc. Font: Wikipedia
Espai d'enterrament de les víctimes anònimes de la Guerra Civil i dels executats durant la repressió franquista. En aquest espai es poden veure els memorials que recorden a totes aquestes persones, als morts als camps de concentració espanyols i alemanys (durant la II Guerra Mundial). Destaca el monument funerari a Lluis Companys.



De 1939 a 1945 van ser afusellats 432 presoners de Barcelona i voltants. 
El període més negre va ser el de 1939-40: 1939, 319; 1940, 69; 1941, 9; 1942, 11; 1943, 10; 1944, 11; 1945, 3.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada