diumenge, 23 de febrer de 2014

ELS CONSELLS DE GUERRA I


Antic hospital militar del Carrer Tallers (avui plaça Castella)
Després del 10 de febrer del 1939, Catalunya quedava sota el règim franquista. Ja durant la guerra es van començar a articular una sèrie de disposicions per a la repressió. Un cop acabada la guerra, aquest sistema repressiu es va fonamentar en un entramat jurídic per donar-li una aparença legal. Els judicis i consells de guerra van ser un dels primers passos per portar a terme aquesta repressió, que de vegades emmascarava venjances i disputes personals. La Ley de Responsabilidades Políticas de febrer de 1939 va ser la base legal per condemnar els considerats culpables als consell de guerra, aquells que van cooperar amb el règim republicà, que van lluitar al seu costat i els oposats al Glorioso Movimiento Nacional. I els Consells de guerra el seu braç executor. Començaren el febrer de 1939.A Barcelona, els consells de guerra es celebraven a:
a.       Portal de la Pau _ A la seu del Govern Militar (edifici de 1928) al Portal de la Pau es va situar el primer tribunal dels Consells de Guerra. 
b.      Plaça de Francesc Macià, 2 _ Aquí  va situar el segon tribunal dels consells de guerra. Va ser recolzat pel tribunal situat a l'Hospital Militar del carrer Tallers. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada